Скочи на садржај

Одржан стручни скуп Хеуристичке стратегије као креативни дизајн у високошколској настави

   
   
   
   
  У суботу, 25. 2. 2023. године са почетком у 9.30 часова, у Малом амфитеатру Високе струковне васпитачке и медицинске школе у Вршцу одржан је стручни скуп Хеуристичке стратегије као креативни дизајн у високошколској настави. Овај скуп  реализован је у оквиру финалних активности развојноистраживачког пројекта Хеуристичке стратегије као креативни дизајн у високошколској настави, који је подржан од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност (бр. 142-451-2195/2022-02/1). Стручни скуп је, уз пригодни говор, присутне професоре, студенте и васпитаче поздравила в. д. директорица Високе струковне васпитачке и медицинске школе у Вршцу и руководитељка пројекта др Даница Веселинов, након чега је представила пројектни тим, циљеве и задатке пројекта и основне резултате истраживања, које је реализовано у оквиру пројекта, а било је усмерено на примену хеуристика и употребу хеуристичких стратегија из угла афирмисаних васпитача у професионалној пракси (више о резултатима истраживања, као и осталим реализованим пројектним активностима, може се видети на порталу Vaspitačice.rs:
  http://vaspitacice.rs/category/heuristicke-strategije-kao-kreativni-dizajn-u-visokoskolskoj-nastavi/). Потом је уследило излагање студената мастер струковних студија прве и друге године, студената треће године основних струковних студија и васпитача на различите теме (17 тема, 47 излагача), везане за хеуристичке стратегије – хеуристичке методе, игре, технике:
  1. Наташа Војин и Тамара Краварушић: „Техника подстицања креативности Шест шешира у раду са децом предшколског узраста”
  2. Катарина Поповић и Хајналка Кецман: „Хеуристичка корачница у нашем вртићу”
  3. Сања Ракић, Јелена Туцић, Барбара Ковачки и Биљана Аршинов: „Шта све може ваздух”
  4. Анамарија Прокић, Славица Мајорфи, Надежда Бераров и Снежана Стефановић: „Примена хеуристичких и креативних техника у вртићу као сигуран пут до новог истраживања – пројекта”
  5. Драгана Галијаш, Наталија Тадић и Нина Божиновска: „И робот има срце”
  6. Рада Стевановић: „Ређо Емилија – нов приступ образовању”
  7. Катарина Павићевић, Мирјана Митрић и Маја Пролић: „Прича о Ристи Глисти”
  8. Тијана Мудрић, Николина Николић, Силвија Демше и Тамара Раденковић: „Мали ботаничари”
  9. Татјана Годић, Наташа Ђилас и Биљана Радојевић: „Коло као објекат сазнања – хеуристик у раду са децом”
  10. Бранка Јовановић, Драгана Радановић и Ана Танасковић: „Корак по корак до сиртакија – хеуристичко путовање у Грчку”
  11. Александра Антанасијевић Арацки, Валентина Ефтимов и Наташа Ивановић: „Ликовни изрази, боје и материјали”
  12. Јована Женар Ћирилов, Санела Михаљфи, Јелена Јанковић, Аурора Бахтјук, Марија Цветиновић и Милица Стојковић: „Ми смо мали истраживачи”
  13. Алиса Драгојевић, Тања Сабо и Ганимета Зејнула: „Пројектна прича: Каква је наша исхрана
  14. Исидора Терзић: „Примери коришћења хеуристичких техника за подстицање креативности”
  15. Маријана Вукмировић и Јелена Остојић: „Просторно-временска организација у вртићу кроз рециклажу”
  16. Маријана Миладиновић и Весна Пантелић: „Хеуристичка потрага кроз историју за плесом као покретачем емоција и бунта”
  17. Оливера Ђорђевић: Хеуристички приступ ликовном васпитању
  У завршници скупа исказана је захвалност за подршку, сарадњу и учешће свима укљученим у истраживање и излагање и подељени су сертификати излагачима. Након скупа излагачи и остали присутни имали су прилику да погледају изложбу Свако слово открива нам нешто ново (поставка у холу Високе школе; https://www.uskolavrsac.edu.rs/medjunarodni-dan-maternjeg-jezika-3/), отворену поводом Међународног дана матерњег језика (21. 2. 2023). Слова азбуке, као део поставке, настала су применом хеуристичких стратегија у оквиру радионице реализоване са студентима прве године мастер струковних студија (в. http://vaspitacice.rs/realizovana-radionica-2/).
   
  Пројектни тим